سونوگرافی NT یک روش غربالگری مهم در دوران بارداری است که برخی اختلالات كروموزومی در اين غربالگری مشخص مي شود و شايع ترين آن، سندرم داون است.
از جمله اين روش ها به دست آوردن اندازه فضای روشن و شفاف در بافت پشت گردن یا Nuchal Translucency) NT) در سه ماهه اول بارداري است.
بهترین زمان برای انجام آن بین هفته های ۱۱ تا ۱۳ و شش روز بارداری است. زیرا قبل از ۱۱ هفتگی انجام این سونوگرافی امکان پذیر نیست، چراکه جنین بسیار کوچک است و بعد از هفته ۱۳ و شش روز، نیز مایع شفاف پشت گردن جنین، از بین می رود.
روش های انجام سونوگرافی NT
سونوگرافی NT به دو طریق صورت می گیرد. هم می توان از روی شکم سونوگرافی را انجام داد و هم از طریق سونوگرافی واژینال مادر این کار را انجام می دهند که آسیبی به مادر و جنین وارد نمیکند و درد قابل تحملی دارد.
بیشترین افزایش NT در سندرم ترنر (۴۵,XO که معمولاً کروموزوم Xپدری به جنین منتقل نشده و شیوع ۱ به ۴۰۰۰ دارد) دیده میشود به طوری که مقدار NT تا ۸ میلیمتر بیشتر از مدین جنینهای نرمال افزایش مییابد، حال آنکه در تریزومیهای ۲۱، ۱۸ و ۱۳ حداکثر افزایش NT تا ۲٫۵ میلیمتر بیشتر از مدین جنینهای نرمال است.
بعد از سندرم ترنر دومين عامل افزايش NT سندرم داون است.
به طور طبیعی میزان NT با افزایش سن جنین افزایش مییابد. بر اساس گزارش مطالعات مختلف مدین NT با CRL حدود ۴۵ میلیمتر، ۲٫۱ میلیمتر و با CRL حدود ۸۴ میلیمتر، ۲٫۵ میلیمتر است. اعداد کمتر از ۱٫۵ میلی متر هم به ندرت در جنین های ایرانی مشاهده می شود.