برخی مادران از ما در مورد دوقلوزایی می‌پرسند و سؤال بیشتر آنها این است:

  • درست است که دوقلوزایی ارثی است؟

» جواب به این پرسش برای دوقلوهای همسان درست نیست اما در مورد دوقلوهای ناهمسان تقریباً درست است. 

ارث خانواده مادری

اگر دوقلوزایی در خانواده مادری شایع باشد احتمال اینکه دختر خانواده هم دوقلو باردار شود، افزایش می‌یابد بنابراین دوقلوزایی بیشتر از خانواده مادری به ارث می‌رسد و هرچه نسبت فردی که دوقلو به دنیا آورده با شما نزدیک‌تر باشد، احتمال وقوع آن بیشتر می‌شود؛ برای مثال اگر مادر، خواهر و خاله سابقه دوقلوزایی داشته باشند، احتمال دوقلوزایی در دختر خانواده بیشتر می‌شود.

همچنین ممکن است مردی این ویژگی را به ارث ببرد و آن را به دخترش انتقال دهد، اما خود مردی که حامل ژن دوقلویی است، شانس بیشتری برای داشتن دوقلو ندارد، زیرا ژن‌های او روی تخمک‌گذاری همسرش تأثیر نمی‌گذارد.

شایع‌ترین راه برای دوقلوزایی

 استفاده از داروهای کمک‌باروری و آمپول‌های HMG است. این داروها باعث تحریک تخمک‌گذاری می‌شوند بنابراین با مصرف آنها به جای اینکه در هر سیکل ماهانه فقط یک تخمک آزاد شود معمولا ۲ یا ۳ یا تعداد بیشتری تخمک آزاد می‌شود، به این ترتیب شانس دوقلوزایی و چند قلوزایی افزایش پیدا می‌کند. البته این داروها باید حتما با تجویز پزشک و با کنترل سونوگرافی مصرف شوند.
در بارداری‌های IVF هم چون معمولا بیش از یک جنین در رحم قرار داده می‌شود به طور اتفاقی ممکن است دوقلوزایی رخ دهد. البته در این مورد هم چون از داروهای تحریک تخمک‌گذاری استفاده می‌شود، احتمال دوقلوزایی باز هم افزایش می‌یابد.

احتمال دوقلوزایی چه زمانی بیشتر است؟

 احتمال دوقلوزایی در سنین بالا و سنین پایین بیشتر است که در سن بالا این موضوع بیشتر بر اثر داروهای تحریک تخمک‌گذاری اتفاق می‌افتد. همچنین ماه اول بعد از قطع قرص ضدبارداری احتمال دوقلوزایی زیاد است، مثل زمانی که تحریک تخمک‌گذاری انجام شده باشد اما نوع خوراکی‌های مصرفی و رژیم غذایی تاثیری بر دوقلوزایی نمی‌گذارد.

دو قلوزایی چه عوارضی دارد؟
زایمان زودرس: زایمان پیش از موعد یکی از عوارض دوقلوزایی است. دو جنین به علت رشد در ماه های آخر و اعمال فشار به رحم مادر، درد ایجاد می کنند و ممکن است زمان زایمان جلو بیفتد.
ناراحتی تنفسی نوزاد: مشکلات تنفسی یکی از مشکلاتی است که پس از زایمان زودرس برای نوزادان دوقلو ایجاد می شود. نارس بودن ریه ها باعث می شود دو قلوها به ناراحتی های تنفسی مبتلا می شوند و باید برای تکامل ریه ها، مدتی را در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان نگهداری شوند.

وزن کم نوزاد هنگام تولد
نوزادان دوقلو به دلیل زایمان زودرس معمولا کم وزن هستند.
فشار خون بالا: مادرانی که دو قلو باردار هستند، باید در دوران بارداری تحت مراقبت پزشک متخصص باشند.
دیابت بارداری: دیابت بارداری در مادرانی که دو قلو باردار هستند، بسیار شایع تر از بقیه مادران است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *